Нови мастер студијски програм – Мастер 4.0 Биоинформатика

На основу Јавног позива Мастер 4.0 за избор студијских програма мастер академских студија из области Биоинформатике, који је објавило Министарство просвете, конзорцијум који чине четири факултета Универзитета у Београду: Медицински факултет (носилац програма), Електротехнички факултет, Хемијски факултет и Стоматолошки факултет, заједно са Институтом за онкологију и радиологију Србије припремио је предлог студијског програма Мастер академских студија из Биоинформатике.

Овај студијски програм оцењен је као најбољи на Конкурсу Министарства Просвете РС и Центра за четврту индустријску револуцију Србије и добио је подршку Министарства просвете. Више информација о одабраним студијским програмима налази се на линку: Odluka-o-izboru-master-programa-Bioinformatika-4-0.pdf (prosveta.gov.rs)

Нови савремени студијски програм, у коме је Медицински факултет дао допринос својом експертизом у областима анализе биомолекула, клиничких података и биостатистике, трајаће годину дана и носиће 60 ЕСПБ, а његово извођење отпочеће након акредитације, у школској 2025/26 години, када је планиран и упис прве генерације студената.

Програм под називом Мастер 4.0 Биоинформатика је организован као јединствена целина без модула, а профилисање се обавља кроз одабир изборних предмета из 4 изборне групе. Студијски програм су заједнички припремили и изводиће га наставници и сарадници Медицинског, Електротехничког, Хемијског и Стоматолошког факултета, као и Института за онкологију и радиологију Србије, уз учешће реномираних стручњака из иностранства (САД, Немачка, Белгија, Бразил, Италија, Хрватска, Сингапур) и гостујућих предавача из привреде. Стручна пракса за студенте програма Мастер 4.0 Биоинформатика ће се изводити у 20 компанија које су подржале нашу апликацију, укључујући реномиране фармацеутске куће и најпознатије биоинформатичке компаније које послују у Србији. Због своје интердисциплинарне и трансдисциплинарне природе Mастер програм Биоинформатика 4.0 може да обезбеди окружење где студенти са завршеним различитим академским студијама првог нивоа (медицинске науке, техничке дисциплине, природно-математички профили и сл.) могу да стекну мултидициплинарне компетенције и науче како да их примене за обраду, анализу и интеграцију различитих типова биоподатака кроз рад и праксу у индустријама и компанијама која подржавају програм Биоинформатика 4.0.

 

Остале вести из категорије