Писмо Управе факултета и правила и начин извођења наставе

Драги студенти,

Част нам је и задовољство да вас поздравимо и да вам пожелимo срећу и успех у школској 2021/22. години, уз жељу за нашом успешном сарадњом. Сарадња са студентима je део стогодишње традиције Медицинског факултета и биће наше кључно опредељење и у наредном периоду.

Позив за који се школујете је један од најтежих, али и најлепших; носи бројне изазове, али ће вам донети и бројна драгоцена и непоновљива искуства. Претходне две године су недвосмислено показале колико је важна улога лекара у условима светске здравствене кризе, као што је актуелна пандемија.

Како видимо ваше студије медицине?

Очекујемо да ћете бити посвећени својим студијама, вредно и редовно испуњавати своје обавезе, и са задовољством, у академској атмосфери, стицати нова медицинска знања. Ми ћемо се потрудити да ваше обавезе буду дефинисане јасно и правовремено, што ће допринети њиховом успешнијем савладавању. Уверени смо да ће ваша посвећеност студијама резултовати испуњавањем свих предиспитних обавеза и полагањем свих испита у једној школској години, чиме стичете 60 ЕСП бодова, што је еквивалент рада од 40 сати недељно, 11 месеци у календарској години, и то је оно што од вас очекујемо.

Какви су наши планови?

Ми ћемо, са наше стране, значајне напоре усмерити ка унапређењу наставе и услова студирања. Ту су нам ваши предлози и сугестије драгоцени и добродошли. Унапређење односа наставника/сарадника и студената, заснованог на узајамном поштовању и поверењу, биће наше суштинско опредељење. Стицање знања и вештина је наш заједнички задатак и циљ, у коме ћемо радо користити сва доступна савремена средства. Иако сматрамо да су нове технологије врло значајна помоћ на вашем путу да постанете лекари, сматрамо да су настава на факултету, стицање предклиничких и клиничких вештина на вежбама, коришћење уџбеника и препоручене литературе оно што ће вам највише користити у стицању свеукупних медицинских знања.

Како заједно до циља?

Трудићемо се да унапредимо нашу комуникацију са вама, да вам пружимо подршку и помогнемо да остварите своје професионалне циљеве, али и да вас саслушамо и пажљиво размотримо ваше примедбе и жалбе. Планирамо да континуирано пратимо ваше постигнуће у току студија, како бисмо благовремено уочили и на најбољи начин одговорили на евентуалне изазове. Уз то, желимо да пружимо посебан подстицај најбољима међу вама. Циљ нам је да још у току студија упознате основе научно-истраживачког рада и разумете његов значај за напредак медицине и науке уопште. Истраживачки рад студената и представљање ваших резултата на конгресима студената ће и у будућности имати нашу безрезервну подршку. Медицински факултет има дугу традицију научно-истраживачког рада студената и многи наставници и сарадници су своје прве кораке у истраживању направили током студентских дана.

Како видимо нашу заједничку будућност?

Наставници и сарадници Медицинског факултета ће, као и да сада, и у будућности бити посвећени раду са студентима, са циљем да, када дипломирате, имате све предуслове да постанете одлични лекари, професионалци посвећени свом позиву, спремни да преузмете своју улогу као носиоци бољитка, не само у здравственом систему, већ и у друштву уопште. Наша је велика жеља и нада да ћете своју каријеру наставити у земљи, као и да ћете се, након дипломирања, даље усавршавати кроз специјалистичку и уже специјалистичку наставу, програме континуиране едукације, а многи од Вас и кроз програме докторских и мастер академских студија. Желимо и очекујемо да своје професионалне ставове градите на основу медицине засноване на доказима и да их увек заступате јасно и недвосмислено, уз свест да је свако од вас и огледало ове школе.

Уверени смо да ће се наша сарадња одвијати на обострано задовољство, и да ћете у будућности бити поносни што сте били студенти нашег факултета, као и да ћете својим радом и постигнућима превазићи своје учитеље и доприносити угледу Медицинског факултета у земљи и иностранству.

 

                                                                                                                                Проф. др Лазар Давидовић, декан
Продекани:
Проф. др Биљана Михаљевић
Проф. др Татјана Пекмезовић
Проф. др Даница Грујичић
Проф. др Душан Попадић
Проф. др Арсен Ристић
Проф. др Иванка Марковић

 

Правила и начин извођења наставе на Факултету у школској 2021/2022

Остале вести из категорије