Конкурс Института за социјалну медицину #ОвоЈеЈавноЗдравље

Поштоване колегинице и колеге,

Институт за социјалну медицину отвара новогодишњи конкурс #ОвоЈеЈавноЗдравље за најбоље фотографије које испитују везу између уметности и јавног здравља!

Ваш задатак је једноставан и подразумева следеће кораке:

  • Изаберите и посетите једну установу културе;
  • Унутар установе, пронађите експонат/уметничко дело чија се тема односи на један или више јавноздравствених проблема или се може довести у везу са социјалном медицином и/или јавним здрављем;
  • Фотографишите се поред експоната/уметничког дела и опишите на који начин је повезано са нашим темама!
  • Фотографију и попуњен формулар пошаљите користећи Google Forms упитник;

Најбоље фотографије заједно са описима фотографија и информацијама о ауторима биће промовисани на друштвеним мрежама, а штампане верзије ће украсити просторије и вежбаонице нашег Института.

Рок за слање фотографија је 05. јануар у поноћ!

Учествовањем на конкурсу сагласни сте да се сва права у вези са послатим материјалом преносе на Институт за социјалну медицину Медицинског факултета Универзитета у Београду. То подразумева да Институт може користити послати материјал за потребе оглашавања на друштвеним мрежама, састављање извештаја, штампање одабраних фотографија и све друге некомерцијалне и академске сврхе.

—–

У свакодневном говору често кажемо да је медицина уметност (лечења), међутим и обрнуто је тачно – уметност може бити део медицине. О томе говори извештај Светске здравствене организације из 2019. године под називом: Постоје ли докази да уметност има улогу у унапређењу здравља и благостања? Овај преглед литературе обухватио је резултате преко 3000 студија које су се бавиле улогом различитих форми уметности у промоцији здравља, превенцији болести, али и унапређењу квалитета живота током болести и читавог животног века.

Улогу у подизању свести о позитивном утицају уметности на индивидуално и јавно здравље преузео је престижни часопис Lancet серијом радова посвећених овој теми. У септембру 2023. године најављена је припрема новог глобалног извештаја на ову тему у партнерству са Светском здравственом организацијом.

Остале вести из категорије