Педијатрија за студенте који вежбају педијатрију на Дечјој клиници,у прилогу су вињете за семинар – Сидеропенијска анемија.

Вињете за семинар – Сидеропенијска анемија

Увод у вињету

Приказ болесника

Родитељи доводе лекару дечака узраста 12 месеци коме је на редовној контроли крвне слике у надлежном Дому здравља, у складу са стручно-методолошким упутством о контроли крвне слике у републици Србији, уочена снижена вредност хемоглобина од 92 г/Л. Приликомузимањаанамнезесадашњеболести, сазнајете да је детеактивно, расположено, беззнаковазамораилималаксалостиибезпоспаности, мада је мајкаприметилабледило у последњевреме. Мајка негира појаву крви у пелени као и појаву црне столице. Из личне анамнезе: сазнаје се да је дечак прво дете из прве редовно контролисане трудноће, младих и здравих родитеља. Порођај је био у термину, природним путем, а дете је на рођењу било дугачко 51 цм, а тешко 3200 г. Мајка се у току трудноће редовно контролисала и у трајању од месец дана је примала препарате гвожђа. Дете је на природној исхрани било 2 месеца, а потом је три месеца добијало адаптирану млечну формулу и од тада пије кравље млеко. Дечак често бира шта ће да једе: помало прихвата месо и нешто поврћа, али зато изузетно воли да једе кекс И да пије млеко, чак и ноћу и узима око једног литра неразблаженог крављег млека на дан. Од 6. месеца до сада дете је имало 3 епизоде повишене телесне температуре праћене у једној епизоди цурењем носа, у другој болом у уву, а у трећој се јавила само повишена температура. Два пута је примало антибиотике, а температура није трајала дуже од три дана ни у једној од епизода.

Породична анамнеза: тетка по мајци је патила од малокрвности у трудноћи, али је потом проблем решен лечењем. Остале болести од значаја за хередитет у породици негирају. Никоме у породици није оперативно уклоњена слезина, није било појаве жучних каменаца у раном узрасту нити је било друге врсте малокрвности.

Физикални преглед: Општи аспект: блед, активан, држи флашицу, у игри цепа доступни папир са стола и ставља га у уста.  Афебрилан, витални знаци:  ТА = 90/50 ммХг, срчана фреквенца  145/мин, респираторна фреквенца  16/мин. Телесна дужина 76 цм (50. перцентил), телесна тежина 12 кг (+33% у односу на телесну дужину). Очи: нема иктерус сцлера, коњунктиве бледе. Уста: каријес зуба. Аускултаторни налаз на плућима уредан. Срце: блага тахикардија као што је горе наведено, систолни ејекциони шум 2/6 чији је пунктум максимум изнад горње леве стерналне ивице. Трбух: мек, болно неосетљив, без хепатоспленомегалије. Остали педијатријски налаз је уредан.

 

Лабораторијске анализе

Крвна слика: Le 6100/mm3 (Ly 66,4%, Gra 28,8%, Mo 4,8%),  Hgb 92 g/L, Hct 27%, Tr 589000/mm3, MCV 62 fL, MCH 19 pg, MCHC 300 g/L, RDW 17%.

Литература

Хематологија. У: Педијатрија за студенте медицине. Медицински факултет Универзитета у Београду, 2010, страна 395-406.

Остале вести из категорије